Egyéb

A tabu-témáról másképpen

avagy a TISZTA SZERELEM hétvége főbb gondolatai

A 16-25 éves fiatalokból álló Antiochia-közösség plébániánkon 2008 tavaszán alakult meg, s azóta kedd esténként tartják találkozóikat. A közösség szabályzata szerint a háttérben mindig jelen van egy pap és egy házaspár, jelen esetben Attilatya és Zoliapu és Gabianyu. A Búzaszöm hasábjain korábban adtunk már híradást róluk. A nyári szünidő utáni évadnyitó összejövetelük szeptember 10-11-én volt plébániánk Közösségi Házában. Előadónak a pécsi Antiochia-közösség szülő-párját, Orosz Árpit és Marikát kérték fel, akik úgy szóltak a szexualitásról, mint ami Isten ajándéka az ember számára. Az elhangzottakból álljon itt néhány lejegyzett mondat:

 • A 6. parancsolattal Isten nem elzárni szeretne valamitől, hanem megőrizni, hogy alkalmasak legyünk a szexualitás ajándékát annak teljességében elvenni az Ő kezéből, amikor annak eljön az ideje.
 • Legtöbbször a szexualitást a személyünktől elválasztva testiségként kínálják, hamisítványt árulva a valódi szexualitás helyett, amit Isten a házassági szövetség védelmében álmodott meg nekünk.
 • Az életem párját keresem, és nem futó kalandot.
 • Ha a házasságot kizáró okkal szembesülünk, be kell fejezni a kapcsolatot mindkettőnk érdekében.
 • Az ismerkedés lépcsőfokait be kell tartani, hogy szükség esetén minél kisebb sérülésekkel lehessen befejezni a kapcsolatot.
 • A párunk utáni vágy nem azonos a szexuális vággyal, és ezért nem elégíthető ki a szexuális vágy kielégítésével.
 • A felelős döntéshez nekem is ismernem kell magam, és a páromnak is ismernie kell magát. A párkapcsolatban nem csak a páromat igyekszem megismerni, hanem az önismeretet is mélyítjük.
 • Ezért az ember nem tud addig felelősen társat, párt választani magának, amíg nem kialakult személyiség. Addig csak ismerkedik, a másikkal is, saját magával is.
 • A férfiúi és a női természet és viselkedés alapvető különbségekkel bír a mindennapi élet különböző dolgaiban éppen úgy, mint a párkapcsolatban, a házasságban és a szexualitásban. Ha ezt tudjuk, sok összevisszaságtól menekülhetünk meg.
 • A házasságra fel kell készülni. A párkapcsolatok felkészülési lehetőséget adnak. Ezzel élj, és ne visszaélj. A Te időd is drága, és a másiké is, mert mielőbb boldogok szeretnétek lenni. Felelősséggel tartozol a másikért is.
 • A párkapcsolat és a házasság nem a birtoklásról szól, hanem az önajándékozásról, és a feltételek nélküli elfogadásról  „Ha Te pöttyös bögrére vágysz, ne töltsd az időt egy kristálypohár mellett. Sose lesz belőle pöttyös bögre.” Nem a párod megváltoztatása a cél, hanem az elfogadása.
 • Az élettársi viszony olyan, mintha azt mondanád a másiknak: Jó veled, de nem te vagy az igazi. Amíg várok az igazira, Te is jó leszel!
 • A legfontosabb szexuális szervünk az agyunk, mert az irányítja egész szexualitásunkat. Az agyunkat pedig jó eséllyel mi irányíthatjuk.
 • Döntési szabadságunkkal csak akkor élhetünk, ha előre gondolkodunk, és nem sodródunk az eseményekkel.
 • A szabadság nem azt jelenti, hogy azt csinálok, amit akarok, hanem azt, hogy a kapcsolatunkban szabadon az lehetek, aki vagyok.
 • Szabadságunknak vannak korlátjai. Például minden rendetlen szexuális élmény korlátozza a későbbi szabadságomat.
 • Tanulj meg parancsolni a szemednek, mert ez a legkönnyebb. Ha nem teszed, akkor a gondolatoknak nehezebb parancsolni, és ha mozdul a véred, annak a legnehezebb ellenállni.
 • Csak a szeretet talaján állva érdemes a szexre gondolni; aki mást állít, az csapdába csal!
 • Nem a szerelem tartja meg a házasságot, hanem a házasság tartja meg a szerelmet!

Fiúszemmel a hallottakról:

A fő gondolatsor az volt, hogy miképpen tudjuk Istennek tetsző módon megélni a férfi-nő kapcsolatot. A rendezvény legnagyobb előnye maguk az előadók voltak. Egy sokat megért házaspár őszintén és hitelesen tudta elmagyarázni ezt a rögös utat. Hiszen a házasság nemcsak az egyház egyik szentsége, hanem életünk egyik alappillére, ezért ez a fiatalság előtt álló egyik legbonyolultabb és leglényegesebb kérdés.
És ezért fontos, hogy hiteles és sokat tapasztalt emberektől vegyünk példát az életnek ezen a területén.

B. Peti

Ugyanerről egy lány szemszögéből:

A téma amúgy nagyon találó volt, hiszen mint 16 éves, amúgy is foglalkoztat a szexualitás minden korombelit… ez remélem természetes:) Hogy indultam el? Nem tudtam mi lesz a téma, de amikor megláttam, hogy a szexualitás, nagyon fellelkesültem, mert alapból minden izgalmas, ami amúgy tabu, és mert idegennel nekem könnyebb az ilyet megbeszélni, mint otthon. Féltem, hogy száraz lesz, féltem, hogy túl konzervatív, de azt hiszem belőtték az arany középutat az előadók, és koruk ellenére tök leengedtek, és lazák voltak. Úgy érzem, több lettem. Mert nem vagyok egyedül, aki így gondolkodik. Másnak is fontosak ezek az értékek, és ez erőt ad kiállni magamért a mindennapokban. Mert itt könnyű gondolatokat megosztani a másikkal, könnyű okosat mondani…, de amikor már esetleg kinevethetek, ha felvállalod az igazad, na az már nehéz, és dicsérendő. Az előadások, és az azt követő megválaszolandó kérdésekkel együtt nagyon megnyerték a tetszésem, és a kiscsoport is összehangoltan tudott beszélgetni. A kiragadott példák, értékes emberektől való idézés szemléltette, hogy önzetlenül, egymásra odafigyeléssel lehet csak közös célokat tervezni. A házasság olyan mint a barátság, csak ez egy életre szól, és emiatt húzósabb! Hisz a barátok jönnek-mennek, ám akivel évtizedek után sem unalmas, az a párja. Életre szóló élményekben van részük együtt. És szerintem ez a harmonikus házasság titka: a nehéz időszakok és a remek élmények közti egyensúly.
A legutolsó szembehunyós gyakorlat pedig mindenkit rádöbbentett.. ajjjajjj, ahogy szüleink mondják mindig: öregszünk, és lassan érettnek, és felelősségteljesnek kell lennünk, mert akkor alakul ki a személyiségünk, és tudunk párkapcsolatban élni.
Nagyon jól éreztem magam még az esős idő ellenére is, hiszen jó társasággal röpül az idő. Köszönöm, hogy itt lehettem.

R.Hajni.

Vélemény, hozzászólás?